Meditaatiotekniikoita on loputtoman paljon. Hyväksi havaittu meditaatiotekniikka aloittelijoille on hengitysmeditaatio. Tämän seuraavan tekniikan on minulle opettanut aito Tiibetiläinen Lama.
Varaa itsellesi vähintään vartti aikaa ja ota kello vierellesi. Istu tyynyn päälle lootusasentoon selkäranka suorassa ja niska rentona. Voit myös istua tuolilla jos lattialla istuminen tuntuu hankalalta, pääasia että asentosi on mukava ja selkäranka pysyy suorana. Rentouta hartiasi ja lihaksesi turhasta jännityksestä ja istu hetki rauhassa paikallasi niin että mielesi hieman rauhoittuu.
Jätä sitten suu hieman raolleen, sulje silmäsi ja ala hengittämään syvään ulos ja sisään, mahdollisimman luonnollisesti. Laske jokaisen sisäänhengityksen kohdalla numeroita. (Hengitä sisään (1), hengitä ulos, hengitä sisään (2), hengitä ulos, hengitä sisään (3) jne). Jossain vaiheessa hengitys sitten rauhoittuu ja saattaa joillakin lakata melkein kokonaan sydämen sykkeen rauhoittuessa äärimmilleen. Myöskin laskemisen voi jättää pois jos sopiva meditatiivinen tila tulee saavutetuksi. Laskeminen on kumminkin hyvä pitää mukana, jos haluaa seurata edistymistä jatkossa.
Kun lasket numeroita, ajattele pelkästään niitä (sisäänhengitysten kohdalla osuvia numeroita) äläkä mitään muuta. Jos mieleesi tulee jokin ajatus, älä anna sen häiritä vaan palaa takaisin laskemiseen. Tee näin aina kun laskeminen keskeytyy ja jokin ajatus pulpahtaa mieleesi. Jos huomaat jossain vaiheessa miettiväsi esimerkiksi huomisen kauppalistaa, lopeta ajattelu siihen paikkaan ja palaa laskuihisi. Tee näin uudestaan ja uudestaan aina tarpeen vaatiessa. Pikkuhiljaa mielesi taipuu ajatukseen että nyt vain hengitetään eikä tehdä mitään muuta.
Kun alkaa tuntua siltä että 10 minuuttia on täynnä, raota hieman silmiäsi ja vilkaise kelloa (älä viritä herätystä kännykkääsi, sillä äkillinen häiriö voi tuntua todella pahalta kesken meditaation!). Jos tuntuu että haluat vielä jatkaa, voit jatkaa niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Kun olet lopettelemassa, istu paikallasi vielä hiljaa minuutin verran, kuulostele ympäriltäsi kuuluvia ääniä ja tunne vartalosi paino ennen kuin avaat silmät.
Jokainen meditaatiokokemus on ainutlaatuinen, eikä yhdelläkään ihmisellä ole samanlaista meditatiivista kokemusta. Omasi on juuri oikea sellaisena kuin sen koet ja tunnet. Jollekin jo yksi lyhyt meditaatio riittää kertomaan sen eheyttävistä ja muista hyvistä vaikutuksista, joillekin useampi pidempi kerta on tarpeellinen.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
6 kommenttia:
Olen harjoitellut meditaatiota vähän ja saanut tuloksiakin, mutta olen havainnut yhden seikan. Kun olen päässyt siihen autuaalliseen tilaan, jossa kaikki tuntuu olevan yhtä, kaikki äänet sulautuu ja aika hämärtyy. Alan tuntea sellaista yhdenlaista ahdistusta, vähän niin kun olisin jonkinlaisessa houretilassa, joita minulla on joskus ollu kuumeen aikaan.
tästä teidän kirjoittamasta jutusta tuli vaan mieleen tämä, joten ajattelin kysyä, että teenkö jotain väärin yrittäessäni meditoida.
Meditaatiotekniikoita on paljon ja kannattaa kokeilla useampia jotta selviää mikä sopii sinulle. Itsekin olen kokeillut useita ja huomannut että niiden jälkeen on hyvin erilaiset fiilikset. Lisäksi olen huomannut että joskus meditaatio onnistuu paremmin kuin joskus toiste. Jos haluaa tarkempia ohjeita ja vinkkejä tekniikoihin, kannattaa pohtia johonkin ryhmään tutustumista vaikka ihan kokeiluluontoisesti. Ryhmiin otetaan uudet tulokkaat yleensä avosylin vastaan ja joissakin ryhmissä on ohjattuja meditaatioita. Ryhmiä löytyy nykyään melkein mistä tahansa.
minä en varmaankaan ole tarpeeksi kärsivällinen...mutta vilkuilen melkein koko ajan sitä kelloa ja yritän keskittyä liikaa...en malta istua paikoillani 15 minuuttia koska tiedän että on todella paljon tehtävää vielä...
Moikka käytin tätä kirjoitustasi blogissasi, on mielestäni niin hyvin kirjoitettu. Toivottavasti sinua ei haittaa että mainostan blogiasi julkaisussani? Jos niin poistan tietenkin, ajatteln vain ilmoittaa:)
http://ajatuksiajaihmeita.blogspot.fi/2016/03/nykyhetki.html
Lähetä kommentti