Mestariajattelija

Tunteiden tuivertamia, mielipiteiden sokaisemia, ajatustensa ahdistamia ihmisiä. Ajattelemalla ihmiset saavat itsensä umpikujaan, mutta ajattelemalla myös siivittävät itsensä menestykseen. Ihminen on omien ajatustensa summa ja ajattelemalla muokkaa niitä olosuhteita joissa elää. James Allenin pohdintaa ajattelevasta ihmisestä:"Ihmisestä tulee tyyni kun hän ymmärtää olevansa ajatuksesta syntynyt olento. Tämän ymmärryksen kautta hänen on mahdollista ymmärtää myös muiden ihmisten olevan ajattelunsa tulosta. Näin ihminen kehittää itselleen oikeanlaisen ymmärryksen ja näkee yhä selvemmin asioiden syyn ja seurauksen alaiset sisäiset suhteet. Tuolloin ihminen lakkaa huolehtimasta ja murehtimasta jokaisesta vähäpätöisestä asiasta ja pysyy arvokkaana, vakaana ja rauhallisena."

Parannut, jos uskot parantuvasi

Lääketiede on ottanut varovaisia askeleita takaisin henkisen parantamisen suuntaan tutkimalla lääkeaineiden vaikutusta plaseboilla, eli lumelääkkeillä. Tarkemmin ottaen lääkkeiden vaikutusta tutkitaan vertaamalla niiden vaikutusta lumelääkkeisiin. Lumelääkkeet eivät sisällä lainkaan lääkeainetta. Merkittävä osa lumelääkettä syöneistä potilaista saa apua kaipaamaansa vaivaan sillä että uskovat saavansa siihen tarkoitettua lääkettä. Pelkkä usko parantumiseen parantaa näitä ihmisiä. Kaipaisin vieläkin rohkeampia askeleita tämän maailman tutkimiseen: olisiko mieluummin niin että uskon puute parantumiseen estää joidenkin ihmisten parantumisen vaivastaan? Voisiko pelkkä usko mielen parantavaan voimaan kääntää lääketieteen päälaelleen?

Aloittelijan meditaatioharjoitus

Meditaatiotekniikoita on loputtoman paljon. Hyväksi havaittu meditaatiotekniikka aloittelijoille on hengitysmeditaatio. Tämän seuraavan tekniikan on minulle opettanut aito Tiibetiläinen Lama.

Varaa itsellesi vähintään vartti aikaa ja ota kello vierellesi. Istu tyynyn päälle lootusasentoon selkäranka suorassa ja niska rentona. Voit myös istua tuolilla jos lattialla istuminen tuntuu hankalalta, pääasia että asentosi on mukava ja selkäranka pysyy suorana. Rentouta hartiasi ja lihaksesi turhasta jännityksestä ja istu hetki rauhassa paikallasi niin että mielesi hieman rauhoittuu.

Jätä sitten suu hieman raolleen, sulje silmäsi ja ala hengittämään syvään ulos ja sisään, mahdollisimman luonnollisesti. Laske jokaisen sisäänhengityksen kohdalla numeroita. (Hengitä sisään (1), hengitä ulos, hengitä sisään (2), hengitä ulos, hengitä sisään (3) jne). Jossain vaiheessa hengitys sitten rauhoittuu ja saattaa joillakin lakata melkein kokonaan sydämen sykkeen rauhoittuessa äärimmilleen. Myöskin laskemisen voi jättää pois jos sopiva meditatiivinen tila tulee saavutetuksi. Laskeminen on kumminkin hyvä pitää mukana, jos haluaa seurata edistymistä jatkossa.

Kun lasket numeroita, ajattele pelkästään niitä (sisäänhengitysten kohdalla osuvia numeroita) äläkä mitään muuta. Jos mieleesi tulee jokin ajatus, älä anna sen häiritä vaan palaa takaisin laskemiseen. Tee näin aina kun laskeminen keskeytyy ja jokin ajatus pulpahtaa mieleesi. Jos huomaat jossain vaiheessa miettiväsi esimerkiksi huomisen kauppalistaa, lopeta ajattelu siihen paikkaan ja palaa laskuihisi. Tee näin uudestaan ja uudestaan aina tarpeen vaatiessa. Pikkuhiljaa mielesi taipuu ajatukseen että nyt vain hengitetään eikä tehdä mitään muuta.

Kun alkaa tuntua siltä että 10 minuuttia on täynnä, raota hieman silmiäsi ja vilkaise kelloa (älä viritä herätystä kännykkääsi, sillä äkillinen häiriö voi tuntua todella pahalta kesken meditaation!). Jos tuntuu että haluat vielä jatkaa, voit jatkaa niin kauan kuin hyvältä tuntuu. Kun olet lopettelemassa, istu paikallasi vielä hiljaa minuutin verran, kuulostele ympäriltäsi kuuluvia ääniä ja tunne vartalosi paino ennen kuin avaat silmät.

Jokainen meditaatiokokemus on ainutlaatuinen, eikä yhdelläkään ihmisellä ole samanlaista meditatiivista kokemusta. Omasi on juuri oikea sellaisena kuin sen koet ja tunnet. Jollekin jo yksi lyhyt meditaatio riittää kertomaan sen eheyttävistä ja muista hyvistä vaikutuksista, joillekin useampi pidempi kerta on tarpeellinen.

Päivän ajatuskiteymä

Merkityksetöntä ei ole olemassa.

Tärkeysjärjestys

Ympäristön ahkera muokkaaminen ja vikojen etsiminen itsensä ulkopuolelta on henkistä laiskuutta joka johtaa vain ongelmiin. Sisäänpäinkääntymisen viisaudesta on sanottu paljon viisaita sanoja, mutta tässä vähemmän kryptinen näkemys asiasta: "Meidän on asetettava itsellemme kaksi kysymystä. Ensimmäinen kuuluu:"Mihin olen matkalla" ja toinen "Kuka lähtee mukaani?" Jos esittää nämä kysymykset väärässä järjestyksessä, joutuu vaikeuksiin". - Howard Thurman

Et ole uhri

"...ymmärsin, että juudaskokemus on arkkityyppi. Sen merkitys on, että inhimillinen järkeily ja oikeudenmukaisuus jättävät meidät aina pulaan jossain vaiheessa, emmekä me voi järjestää uudestaan elämämme tapahtumia ja tehdä kaikkea uudestaan niin kuin haluaisimme. Juudaskokemuksen opetus on, että inhimilliseen oikeudenmukaisuuteen uskominen on virhe ja että meidän täytyy siirtää uskomme inhimillisestä jumalalliseen arvovaltaan. Meidän tulee luottaa siihen, että elämää hallitsee jumalan oikeus, vaikka emme sitä näekään. Meidän tulee pyrkiä välttämään katkeruutta ja uhriksi joutumiseen takertumista, kun tulemme petetyiksi tai kun emme saa sitä, mitä haluaisimme. Meidän tulee luottaa siihen, että meistä ei ole tehty uhria ja että tämä tuskallinen kokemus saa meidät arvioimaan mihin uskomme" - Caroline Myss

Ystävällinen opettaja

Olen jo jonkin aikaa pohtinut ystäviltä oppimisen tärkeyttä. Tuntuu olevan niin, että se ystävä jolta joskus oppii jotain tärkeää, oppii myöhemminkin lisää. Eikä tämä oppilas-opettaja -asetelma järky vaikka aikaa kuluisi enemmänkin ja yhteydenpito olisi välillä katkonaisempaa. Muistin lukeneeni jostain tähän liittyvän viisaudenkin, ja löysinpäs sen pienellä etsimisellä uudelleen: Dhammapada, VI Pandita, 76: Jos näet ihmisen, jonka ymmärrys on kirkas, joka kiinnittää huomiosi virheisiin ja antaa parannusohjeita kuin näyttäisi kätketyn aarteen, ole häneen yhteydessä. Vuorovaikutus hänenlaisensa henkisesti kypsän ihmisen kanssa on hyväksi, ei pahaksi.

Läsnäolo by Einstein

The most beautiful thing we can experience is the mysterious. It is the source of all true art and science. He to whom this emotion is a stranger, who can no longer pause to wonder and stand rapt in awe, is as good as dead: his eyes are closed. -Albert Einstein

Sinä olet minä. Minä olen sinä.

Viestintäpsykologian mukaan ihmisen vuorovaikutuskenttä on eräänlainen mini-ilmasto. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja yhden ihmisen positiivinen käyttäyminen voi muuttaa hyvinkin negatiivisen yhteisön vuorovaikutusilmastoa leppoisammaksi. Pelko, viha ja ilo ovat tarttuvaa sorttia. "Paha kiertää", "nauru tarttuu" jne. Tiede-lehdessä (12/2007) viitattiin uuteen löydökseen – empatianeuroneihin - jotka mahdollistavat tunteiden siirtymisen sellaisenaan ihmisestä toiseen. Jonkin tunne-elämyksen kourissa painiskeleva ihminen siirtää magneettikuvauksissa tehdyn havainnon mukaan aivotoimintaansa sellaisenaan toisille henkilöille. Pelkkä näköhavainto riitti tunteiden siirtymiseen. Hitaasti mutta varmasti tiede ottaa kiinni asioissa joihin mystikot, ajattelijat ja profeetat ovat osanneet vastata jo tuhansia vuosia: me olemme kaikki yhtä.

Jäävettä, kiitos!

Avantoon astuessani (jo ties kuinka monetta kertaa elämässäni) päähäni pälkähti kohdata kylmä vesi tietoisempana, hetkeen sidotumpana kokemuksena, olemalla enemmän läsnä. Pyyhin päästäni kaiken mikä kylmään veteen liittyi, kaiken mitä olin sen tiimoilta oppinut elämäni varrella. Päässäni ei ollut enää informaatiota siitä kuinka monta minuuttia jäisessä vedessä johtaa hypotermiaan. Ei ollut tietoa vilustumisesta, flunssasta tai kuumeesta. Ei ollut tietoakaan kivusta, tuskasta tai epämääräisestä kylmään liittyvästä pelosta. Eikä mitään muutakaan. Pääni oli tyhjä ja ajatuksista pimeä kuin tammikuinen ilta. Oli vain minä ja kylmä vesi. Kolmannella yrittämällä onnistuin jo mielestäni erinomaisen hyvin: olin läsnä, koin kylmän veden, enkä mitään muuta.

Kokemuksia meditaatiosta

Ensimmäinen ohjattu meditaatiokokemukseni oli mitä upein! Pienessä tiibetinbuddhalaisessa karma-kagyü -perimyslinjan meditointiryhmässä tunnelma oli mukavan rento ja vapautunut. Ihmiset olivat leppoisia ja välittömiä. Meditoidessa koetut tuntemukset vaihtelivat täydellisestä rentoutumisesta intensiivisempiin tunnelmiin, joiden aikana huomasin sykkeen nousevan ja sydämen takovan kuin ravihevosella. Ja pitää muistuttaa että minä olen sentään amatööri, jolla on vain joitakin kokemuksia hengitysmeditaatiosta. Millaisia kokemuksia tiedossa onkaan, kun hommassa etenee? Ainoa "negatiivinen" asia oli herätä kello 01:00 yöllä täysin virkeänä ja kyvyttömänä nukkumaan yhtään enempää. Mikä sekin oli loppujenlopuksi aika hauska juttu.

Rakasta vapaasti

"Kärsimme koska toivomme toisten rakastavan meitä kuvittelemallamme tavalla, eikä siten kuin rakkauden tulisi ilmetä – vapaana, hallitsemattomana, ohjaten meitä voimallaan ja estäen meitä pysähtymästä." Paulo Coelho, "Zahir".

Surukin kuuluu puseroon

Our initial reaction to sad people is usually to try to cheer them up, to tell them not to look at things so grimly or so hopelessly. We encourage them to look at the bright side of life, at all the colorful, positive things around them. This is often an expression of our own needs, our own inability to tolerate long face over any extended period of time. - Elisabeth Kübler-Ross, M.D. "On Death and Dying".