Juokse!

Shri Mataji Nirmala Devi tokaisee: "Lighthouses do not show light to themselves even for a moment. Therefore they are considered so important and looked after." Toisinsanoen, viisaus piileskelee niissä, jotka eivät sitä välttämättä tiedä. Zeniläisittäin samaa asiaa voi tarkastella toisesta kulmasta:"Jos kohtaat Buddhan, tapa Buddha". Eli toisinsanoen, seuraavan kerran kun vastaasi kävelee ihminen, joka sanoo edustavansa tiiviisti jotain ajatusmallia, juokse niin kuin itse piru olisi kannoillasi!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hmm, minä olen ymmärtänyt Buddhan tappamisen niin, että jos uskoo kohdanneensa Buddhan tai luulee tietävänsä, millainen hän on, pitäisi pysähtyä ajattelemaan. Buddha pitäisi löytää ja oivaltaa itsestään, ei etsiä valmista mallia. "Buddhan tavatessaan" pitäisi siis tuhota omat kuvitelmansa siitä, millainen Buddha on, ja etsiä sitten oma tiensä. Tämä sopii mielestäni hyvin yhteen sen ajatuksen kanssa, että Buddhan ohjeet olivat neuvoja, eivät määräyksiä, ja ne on testattava itse.

Tomppa kirjoitti...

Tämä onkin hyvä kulma ajatukseen. Minua pohdituttaa usein kahden subjektiivisesti ajattelevan ihmisen kohtaamiset; usein tuntuu olevan niin että ainakin toinen osapuoli on kietoutunut osaksi jotain todeksi kokemaansa totuutta niin syvästi, että se urauttaa hänen ajatuksiaan ja kaventaa perspektiiviä. Olenkin kuullut sanottavan että tällaiseltä ihmiseltä ei ole mitään opittavaa, vaan ihmistä tulisi jopa karttaa.