Sikakallis Aikuisviitta

Oman lapseni pieniä ilonaiheita seuranneena olen yhä vakuuttuneempi tästä. Paul Arden sanoo:"Knowledge makes us play safe. The secret is to stay childish." Eli säilyttämällä lapsenomaisen herkkyytesi pysyt vastaanottavaisempana henkiselle kasvulle. Tällainen ajattelu haastaa vanhan ajatuksen aikuiseksi kasvamisesta. Aikuiseksi ei kasveta, vaan aikuisena olemista opetellaan ja ulkoisesta paineesta harjoitellaan. Aikuisen harjoiteltu ja keinotekoinen tietoviisaan rooli on kuin viitta joka torjuu henkistä kasvua ja kovettaa. Aikuisuuteen totutellut saattaa ulkoisen roolinsa turvin pärjätä hyvinkin elämässä, mutta laskusta voi tulla kovin suuri; onko aikuisviitan hintana kadotettu onnellisuus?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse 19-vuotiaana näen aikuiseksi tulemisen hienon puolen ennenkaikkea siinä, että samalla, kun teini-iän heittelehtiminen laantuu ja kokee löytävänsä itsestään jonkinlaisen pysyvyyden, samalla oppii näkemään muissa ja itsessään myös puolia, joita ei aiemmin nähnyt. Aikuisuuteen kuuluu niiden puolien tutkiminen ja arvioiminen, ja niiden luonnosta riippuen hyväksyminen tai mahdollisesti kehittäminen. Tärkeää olisi pysyä avoimena näille uusille asioille, ja peilata ja rakentaa entisiä piirteitä ja ajatuksiaan eteenpäin, ollen samalla sekä vaativa että lempeä itseään kohtaan, jotta kasvua todella tapahtuisi, mutta että se voisi tapahtua niin, että kasvu itsessäänkin on miellyttävä kokemus, ei pakonomaista vanhentumista. Näin luulen, ja olen kiinnostunut näkemään, olenko sitten vanhempana vielä samaa mieltä, vai keksinyt jonkin muun ajatuksen

Tomppa kirjoitti...

Hyviä pointteja! Tottahan se on, että lapsi uskoo tietävänsä, mutta aikuinen ymmärtää ettei tiedä. Se on se perusasetelma josta lähdetään ja edellytykset henkiselle kasvulle on vain aikuisella. Oikeassa olet siinäkin että kun suunta on löytynyt, jatkumoksi henkinen kasvu syntyy vain herpaantumattoman keskittymisen seurauksena. Aikuisviitta taitaakin olla ennemmin suunnasta erehtyneen ihmisen harteilla, ja sen peittävyyskin vaihtelee suuresti.